Eläintarhan pitkäaikainen työläinen welsh-poni Tama täytti kunnioitettavat 30 vuotta. Tama asuu täällä Hämeenkyrössä kivalla Pikkuniityn tallilla. Tallilla oli laskiaissunnuntaina laskiaisrieha ja Taman kolmekymppisjuhlat. Tama vaikutti ikäisekseen pirteältä ja hyvinvoivalta.


Kirjoitin Tamasta jutun johonkin Welsh-yhdistyksen julkaisuun ja kopioin sen nyt tähän kun eläintarhalaisia varmaan kiinnostaa:

Welsh-tamma Twyford Tamarisk täytti komeat 30 vuotta

 

Tama, Tammy, Mamma, Mammy… Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Laskiaisena vietettiin Taman 30-vuotissynttäreitä Hämeenkyrön Sasissa Pikkuniityn tallilla. Pirteä kolmekymppinen juhli rauhallisesti talvisessa säässä tarhaillen, heinää mutustellen ja laskiaisriehaväkeä seuraillen.
30-vuotiseen poninelämään on mahtunut monenlaista. Vuonna 1979 Iso-Britannian Sussexissa syntynyt Tama matkasi 6-vuotiaana Suomeen Lahtisen Ollin mukana Ollin Tallille Ylöjärvelle. Samana keväänä poni myytiin Särkänniemen Lasten Eläintarhalle Tampereelle. Särkänniemessä Tama vietti kesäkuukaudet muiden ponien kanssa lasten talutusratsuna toimien ja ensimmäisinä vuosina talviajoiksi Tama muutti Ollin Tallille tuntiponin hommiin.
Kiltin luonteensa vuoksi Tama on ollut omiaan juuri näihin tehtäviin. Tuntiponina Tama oli tosin laiskahko, mutta kuitenkin hyvin suosittu lasten keskuudessa.
Särkänniemen ponit saivat sittemmin talvihoitopaikan Lempäälän Säijästä Kyrölän perheen kotoa ja talvet kuluivat siitä lähtien melko leppoisissa tunnelmissa maatilalla lomaillen. Toki pieniä ratsastajia ja hoitajia riitti sielläkin, mutta huomattavasti vähemmän kuin ratsastuskoululla. Tama ehti olla Särkänniemessä 19 kesää ja kuljettaa turvallisesti tuhansia ellei kymmeniä tuhansia lapsia selässään. Aina ei kilteimmänkään ponin mieli jaksa jatkuvasti kirkuvia pikkulapsia, joten kyllähän Tamallakin metkuja oli. Taman bravuurina oli ravistaa lapsi alas selästä. Se oli tietenkin tehtävä vielä niin ovelasti ettei taluttaja ehtinyt sitä ennakoida. Toinen kepponen oli totaalinen pysähtyminen kesken talutuslenkin, Tamahan tiesi ettei häntä voitu komentaa ainakaan raipan kanssa jos asiakkaita oli näköpiirissä. Joskus vanhemmat halusivat lähteä mukaan talutuslenkille varmistamaan että lapsi pysyy kyydissä, mutta Tama ei tästä pitänyt. Jos aikuinen kehtasikaan hipaista häntä inhottavasti kesken talutuslenkin saattoi takajalka nousta kohti häiritsijää. Ei tosin kovasti potkaisten, mutta niin että asia meni ihmiselle perille.
Taman luonteeseen on aina kuulunut tammamaiset oikut, välillä se on oikea hapannaama, mutta luimistelunkin takaa näkyy aina sen kultainen sydän.
Kesällä -88 Tamalla oli pikkuinen romanssi komean welsh-ori Bohemo O’Boyn kanssa ja siitä rakkaustarinasta syntyi seuraavana kesänä tamma Toscana of Tamarisk eli Tosca.
Tama on ollut eläkeläisenä syksystä 2005 lähtien Pikkuniityn tallilla ja nautiskelee olostaan ja vihdoin saa viettää kesänsä laitumella.

Taman mukana kaikissa elämänkäänteissä Suomeen tulosta eläkkeelle pääsyyn kulki ystävä welsh-tamma Pink Mink (synt.1978) eli Pinkki, kunnes Pinkin oli aika vuonna 2006 siirtyä vihreämmille laitumille.

Toivottavasti Tama saa nauttia terveistä eläkepäivistä Hämeenkyrössä vielä vuosia!

Sitten kun kaivelin arkistojani Ollintallin ajoilta, löysin pari vanhaa kuvaakin Mammasta

Vuosi -87 (Oon ollut 13v itse silloin)
Tässä tama asuu pilttuussa, tai tämä ei ole edes pilttuu vaan joku nurkka mihin on poni laitettu narulla kiinni ja tuotu puruja alle. Ollin tallin aikaan tallissa oli aina niin paljon hevosia että kaikenlaisia karsinavirityksiä nähtiin. Tässä "pilttuussa" asui myös pitkään oma hoitoponini Eco Boy, nykyisin tässä säilytetään rehuja Jutan tallilla.


Ja tässä kuva tallikisoista. Luulisin että estekorkeus on ollut 50 cm, olin kuvien perusteella itse samassa luokassa Eco Boylla. Tämä on myöskin 87 otettu.

Vaikka monilla on käsitys että ponien elämä ei Särkänniemessä ole kovin mukavaa, kertoo toista sekin seikka että ne järjestäin elävät hyvin pitkäikäisiksi. Issikka Skjona eli lähes koko elämänsä Särkässä ja eli 36-vuotiaaksi. Edesmenneet shettikset ovat eläneet melkein järjestäin yli 25 vuotta. Pinkki lopetettiin 28-vuotiaana. Ja kaiken lisäksi Tälli-aasi kolkutteli 40 ikävuoden nurkkia, sillä sen arvioitu syntymäaika oli 1965-1970 ja se lopetettiin 2005.