Eilen se oli.
En muista kenenkään syntymäpäiviä, nimipäiviä enkä yleinsäkään mitään päivämääriä. Mutta 15.11. on syöpynyt mieleen.
Vuonna 2001 sinä päivänä menetin jotain niin hienoa, että vieläkin itkettää kun ajattelen.

Rakas Pässini lopetettiin silloin lähes 27-vuoden iässä.
Pässi ei ollut mikätahansa hevonen. Se oli hopeanvärinen ori, jonka Lahtisen Olli toi joskus Puolasta vaimolleen kilparatsuksi. Pässi menestyi kenttäradoilla ja oli vuoden -87 suomenmestari, sijoituksia tuli myös ulkomailta.
Jossain vaiheessa sen jalat eivät sitten enää kestäneet ja Pässi siirtyi kouluradoille Jutta Jokisen ratsuksi, silloin Pässi siirtyi minun hoitohevosekseni. Aluksi se oli vain ylimääräinen hoidokki muitten joukossa, mutta paremmin siihen tutustuessa sieltä löytyi sellainen persoona ettei varmasti ikinä enää kohdalle satu.
Yhteinen taival jatkui ja jatkui, kunnes koulukiireiden takia Jutan hevosten hoito jäi, mutta Pässin hoitamista en koskaan lopettanut.
Siitä tuli ensimmäinen oma hevoseni, vaikkei sen paperit ikinä minun nimiini siirtyneetkään. Muutimme pikkutallille Siuroon kun tuli Pässin eläkeaika.
Siellä Pässin tallikavereina oli pelkkiä tammoja, liekö siinä syy pitkään ikään, mutta Pässi oli kuin nuori ori silloin. Aika viriilikin välillä.
Oli niin hienoa kun alla oli osaava hevonen, se kuljetti minua sulkuväistöjä sun muita. Sain tuntea osaavani ratsastaa.
Hampaathan siltä lopulta kuluivat loppuun. Klinikalla käytiin pari kertaa vuodessa hampaita hoitamassa. Pahimpina aikoina leikkasin sille saksilla heinää ja liotin heiniä lämpimässä siirappivedessä jotta se söi jotain.
Viimeiseksi kesäksi muutettiin takaisin juurille, Jutan pikkutallille Ylöjärvelle ja siellä Pässi sai olla laitumella kesän kunnes syksyllä oli päätös tehtävä.
Viimeisenä päivänä otin sitä videolle (en pysty katsomaan videota oikeastaan vieläkään), nauhalla on sen orimaista hirnuntaa jota se jaksoi vielä viimeisenä päivänäkin hirnua.
Käveltiin Jutan laidunpellolle, johon eläinlääkäri tuli sen lopettamaan. Itse tilanteessa ei itkettänyt ollenkaan. Hevonen kaatui ja vedettiin kuoppaan, ja lapiolla peiteltiin vähän, kaivuri tuli peittämään loput.
Silloin ei ollut lunta, lunta oli kyllä tullut jo aiemmin ja Pässi kerkisi vielä piehtaroimaan lumessa viimeisenä syksynäkin.
1064221.jpg
Celebes II
27.1.1975-15.11.2001