Cindy voi hyvin. Haettiin se sunnuntaina kotiin. Hoito-ohjeissa luki että poni on aivan liian lihava, rasvakerros jopa 10-12 cm paksu. Heinää saa antaa vain 2 kg päivässä kunnes on laihtunut. Vaikeeta tulee olemaan.

Heinähommissa on nyt oltu naapurissa kun on ilmoja ollut. Eilen oltiin 5 hehtaarin pellolla josta paalikone näytti paaleja tulleen yli 2200. Porukkaa oli paljon, mutta päivä venyi silti ja osa paaleista jäi vielä tälle päivälle. Heinä on kuivaa, mutta ei enää niin vihreää. Kyllä se silti ihan kelvollista on vielä.
Tänään mentiin J:n kanssa pellolle mutta siellä olikin sen verran porukkaa että minun käskettiin lähtemään navetalle emännän avuksi kun yhdellä lehmällä oli poikiminen alkanut. Mikä kunnia kaupunkilaissyntyiselle minulle...
Lehmällä roikkui jo kalvoja pimpsasta mutta siinähän se seisoskeli parressaan aika tyytyväisenä. Emäntä laitteli sisällä kahvia heinäporukalle ja minä jäin lehmää vahtimaan. Supistuksia tuli ihan hyvin välein jo, ja ajattelin että kohta se vasikka sieltä pulpahtaa ulos. Yhden supistuksen aikana lehmä sai vedettyä päänsä läpi parresta ja lähti tepastelemaan navetassa. Se arasteli minua sen verran että en oikein saanut sitä takaisin parteen, joten juoksin hakemaan sisältä apua.
Mitään ei alkanut tapahtumaan ja lukuisia vuohien. lampaiden, aasien ja alpakoiden synnytyksiä nähneenä  ajattelin jo että jokin on nyt hullusti. Emäntä sanoi että jos ei kohta ala näkyä mitään täytyy kädellä kokeilla missä asenossa vasikka oikein on, mutta se homma kuuluu isännälle.
Vihdoin miehet tulivat pellolta ja kahvien jälkeen isäntä otti pitkän muovihanskan käteen ja lähti lehmää tutkimaan. Aikansa tunnusteltuaan totesi että vasikka on tulossa takaperin ja vieläpä maha ylöspäin. Siinä asennossa se ei pääse syntymään joten se täytyi kääntää sisällä. Hetken käänneltyään hän sai takajalat näkyviin oikein päin. Lehmä ei ollut tutkimuksesta juuri millänsäkkään. Vasikan takajalkoihin sidottiin narut ja vetokapulat ja isäntä toisen miehen kanssa veti vasikan ulos. Kun eläin tulee tässä asennossa ulos, on tärkeää saada turpa nopeasti ulos sen jälkeen kun napanuora katkeaa.
Aika helposti homma kävi loppujen lopuksi ja lehmä oli aivan kun mitään synnytystä ei olisi ollutkaan.
Terve tyttövasikka vietiin sen eteen nuoltavaksi.
Joskus jo aiemmin kysyin emännältä onko kauheaa riistää se vasikka pois emolta, mutta hän sanoi että kyllä äidinvaistot ovat lehmiltä kaikonneet niin etteivät ne edes huuda vasikoittensa perään. Paitsi jos lehmä pääsee synnyttämään yksin laitumella ja kerkiää olla vasikkansa kanssa kahden jonkun aikaa, niin silloin vieroitus voi olla vaikeaa.
Aivan ihanaa että olen täällä maalla saanut tutustua oikeisiin maalaisiin ja osallistua oikeisiin hommiin. Mutta myöskin tästä navetasta taitaa eläimet lähteä viimeistään ensi kesänä. Kaikki pikkunavetat lopetetaan pikkuhiljaa. Ihan meidän naapurustosta on jo kolme navettaa lopettanut sen kahden vuoden aikana mitä täällä ollaan asuttu. Se on surkeaa.
Olihan taas erilainen päivä.

805479.jpg
Mun ottama "taidekuva" lehmästä. Tämä lehmä asustelee Paneliassa ja tuli kuvattua joskus aiemmin kesällä kun olin ystävälläni siellä käymässä.